oktober 30, 2017

Het voorleesproject

Oktober 2017 zijn we met het voorleesproject van start gegaan in verzorgingshuis de Kooimeer in Alkmaar, wekelijks op de dinsdagmiddag. Onze groep telde de eerste keer een 18 hoogbejaarden, waarvan 15 vrouwen en 3 mannen. Daarna blijven er door omstandigheden 10 over – de 3e man heeft het veel te druk voor ons, de leeftijd is van 85 tot 97 jaar! Van de Kooimeer verhuisden wij april 2018 mee naar de Nieuwpoort en naar de maandagmiddag.
De groep telt een vaste kern van 12 luisteraars. Het voorleesproject wordt gedragen door Alja Spaan.

Alja Spaan: ‘Het is een van de leukste dingen die ik doe!  We lezen Annie MG Schmidt, Toon Tellegen, Wil Bijlsma, Godfried Bomans en vele anderen. We praten en delen de herinneringen die naar aanleiding van het verhaal of gedicht volgen. Regelmatig verwerk ik de ontmoetingen in mijn gedichten.’

16 maart 2020 werd een pauze ingelast vanwege de uitbraak van het Corona virus. We betreurden het dat we juist in deze moeilijke tijden niet bij elkaar konden komen.
Half juli gaan we in verkleinde vorm dat weer oppakken!

15 oktober 2020 werd noodgedwongen een tweede pauze ingelast.

Een verrassing op oudejaarsavond 2020: mevrouw de B. terug in het prachtig stemgeluid van Joost Prinsen en haar hoofdrol, zoals ik haar die hier graag gaf.

Maandag 19 april 2021 hervatten wij het voorlezen, nu in een groepje van vier! We zijn blij dat alle luisteraars nog gezond zijn!
In juni 2021 mochten we de groep uitbreiden. 

Wat het voorlezen betekent voor de groep èn voor mij kunt u hier horen tijdens een tafelgesprek in De Sociëteit tijdens de Week van de Eenzaamheid, oktober 2021.

Een compliment van de Stichting Niko vindt u hier.

De bundel het langzaam voorovervallen, opgedragen aan en geïnspireerd door de voorleesgroep, werd op 2 september 2023 gepresenteerd.
Mocht u belangstelling hebben, u kunt hem hier bestellen.

Februari 2024 is de voorleesgroep ontbonden om tijd en ruimte te maken voor iets anders.