oktober 30, 2017

Het voorleesproject

We hebben inmiddels een vaste kring bezoekers maar willen ook graag eens op reis, dat hoeft echt niet ver. Misschien zijn er plaatsen, instellingen, organisaties, theehuizen, familiefeesten of vergaderingen, scholen, kantoren en boomhutten die – met haar bezoekers of bewoners, leden of medewerkers – onderhouden willen worden in poëzie of proza. In taal schuilt een bijzondere kracht en woorden kunnen uitermate troostend zijn, met taal bereiken wij elkaar. Taal laat ons herinneringen delen waarover we kunnen praten maar alleen luisteren mag ook!
Wij komen graag voordragen of voorlezen. Wij denken aan kleine groepjes of een middag op grotere schaal maar ook  één-op-één contact kan. Natuurlijk willen wij ook uw suggesties horen. We doen dit vrijwillig en serieus en op regelmatige basis. Dichters die willen helpen moeten hun keel schrapen!”

Oktober 2017 zijn we met het voorleesproject van start gegaan in verzorgingshuis de Kooimeer in Alkmaar, wekelijks op de dinsdagmiddag. Onze groep telt de eerste keer een 18 hoogbejaarden, waarvan 15 vrouwen en 3 mannen. Daarna blijven er door omstandigheden 10 over – de 3e man heeft het veel te druk voor ons, de leeftijd is van 85 tot 97 jaar! Van de Kooimeer verhuisden wij april 2018 mee naar de Nieuwpoort en naar de maandagmiddag.
De groep telt een vaste kern van 10 luisteraars.

Alja Spaan: ‘Het is zo’n plezier om dit te doen!  We lezen Annie MG Schmidt, Toon Tellegen, Wil Bijlsma, Godfried Bomans en vele anderen. We praten en delen de herinneringen die naar aanleiding van het verhaal of gedicht volgen. Soms plaats ik op mijn website het boek van die week! Ook verwerk ik de ontmoetingen af en toe in mijn gedichten.’