maart 23, 2015

Over ons

foto (c) Marja Vleugel, Dichtdruk oktober 2018

 

Alja Spaan (Sint Pancras, 1957), schrijver.
Tot 1 januari 2013 was zij tevens atelierhouder van Atelier9en40, een huiskameratelier dat vanaf 2005 talloze exposities, kunst- en poëziemiddagen, workshops en lezingen in Alkmaar organiseerde. Daarbuiten organiseerde zij Alkmaar Anders, literaire bijeenkomsten bij en met Galerie KNH en was zij betrokken bij de Haarlemse Dichtlijn.

Ze schrijft sinds haar elfde dagelijks, zowel proza als poëzie. Op haar site publiceert ze elke dag een nieuw gedicht.
Ze is coördinator en redacteur bij het literair e-magazine Meander, voorzitter van de Stichting Literatuursite Meander en medewerker bij het Nederlands Dagboekarchief.
Ze is ook betrokken bij dichtdruk, een samenwerking tussen Grafisch Atelier en Bibliotheek Kennemerwaard. De combinaties kunst en gedichten worden in speciale afleveringen van Reuring gepresenteerd. Vanaf januari 2020 gebeurde dit in Bibliotheek Kennemerwaard, centrum. En nee, ze wil geen stadsdichter worden, november 2021 bedankte ze voor de voordracht daartoe.

In september 2021 maakte zij een literaire stadswandeling gebaseerd op oude literaire routes door Alkmaar en aangevuld met tal van anekdotes. De aflevering van Reuring in februari 2022 bestond uit deze wandeling en was een groot succes. U vindt de wandeling terug in de menubalk, hij wordt zeker herhaald.

Werk van Alja Spaan verscheen in literaire tijdschriften als de Revisor alsook in verzamelbundels. Bij de Turing eindigde zij in 2015 op de tweede plaats. Uitgever In de Knipscheer kwam oktober 2018 met haar vijfde bundel onder de titel tegen het vergeten en voor de behoedzaamheid. November 2021 verscheen Losse honden bij uitgeverij Aspekt.
Op 2 september 2023 werd haar nieuwste bundel, opgedragen aan en geïnspireerd door de voorleesgroep, gepresenteerd (uitgeverij P) in de Reuring aflevering. Het langzaam voorovervallen kunt u hier kopen (of in de boekhandel).

Ze is ook te vinden op Facebook, LinkedIn, Soundcloud, Vimeo en YouTube.

 

Reuring is Alja Spaan, zij kiest de optredens en verzorgt alles daaromheen. Tot 1 december 2019 maakte Reuring gebruik van Grand Café Koekenbier, vanaf januari 2020 was Reuring welkom in De Sociëteit. Incidenteel zijn we te gast bij Bibliotheek Kennemerwaard.
Vanaf april 2023 werken we samen met De Alkenaer: Vincent van de Vrede, Bert de Raaf en vrijwilligers Lilian van der Vaart en Sissy Seidenstiker. De agenda van De Alkenaer wordt vormgegeven door Linda Rooker,

De prachtige posters van Reuring worden iedere keer verzorgd door poet Helle van Aardeberg.