Boek van de Maand: Juni 2015

de verhalen (deel 1 tot en met 4), Wil Bijlsma

uit: Mijn eigen spelling (deel 1)

Ik vind het wel leuk dat de allereerste geschreven Nederlandse zin gaat over iets waar de paus en de kerk liever niet van willen weten, tenminste officieel niet. De verliefdheid van een monnik. Paringsdrift.

uit: De ronde houten deksel (deel 2)

Ons dorp heeft net na de oorlog geen vuilnisdienst. Er is geen vuilnisauto, er is geen vuilnisbelt. Wij hebben geeneens een vuilnisbak. Vuilnis hebben we niet.

uit: van cust tot kust (deel 3)

‘Natuurlijk komt akwarel uit het Latijn. Er komen zoveel woorden uit het Latijn. Kwestie, kwartier, kwartje. Schrijf jij die ook met een q?”

uit: Leve de koningin (deel 4)

Als haar gebit naar beneden was gevallen, dan had ik het wel even opgeraapt en naar haar toe gebracht. Dan had ik misschien wel een dubbeltje gekregen.

 

Wil Bijlsma is taalkundige.
Hij was leraar Taalbeheersing aan de Sociale Akademies in Amsterdam en leraar Nederlands aan de Pedagogische Akademie in Alkmaar. Hij schreef de taalrubriek in de Groene Amsterdammer. Hij heeft een taaladviesburo.
Hij publiseerde gedichten en verhalen, meestal zelf gedrukt en zelf uitgegeven.
Samen met pianist Cees Nieuwenhuizen trad Wil op met liedjes, gedichten en verhalen (oa van Annie MG Schmidt).

Vanaf 2012 schrijft hij wekelijks een vvep die als gratis e-mail-service naar zijn abonnees gestuurd wordt. ¬†Hij noemt daarin altijd “ik sgrijf 1% fonetieser dan het Groene Boekje”.

Wil trad regelmatig op in Atelier9en40 onder andere tijdens

Alkmaar Anders.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.