Boek van de Maand: Juni

Renate Dorrestein: De blokkade (Onthullende zoektocht naar de oorzaken van een writer’s block), uitgeverij Podium

‘De feiten zijn simpel. Ik, die altijd zo graag schreef, ben iemand geworden die misselijk wordt bij de gedachte aan een nieuwe roman (…). Nu ik ontdaan ben van wat altijd mijn bestemming leek, is het haast alsof mijn huid me is afgestroopt.’

Overmand door een gevoel van onmacht gooit Renate Dorrestein een halfjaar werk in de prullenbak. Ze licht haar uitgever in dat er geen nieuwe roman gaat komen en besluit haar writer’s block in de ogen te kijken.
Een jaar lang wijdt ze zich aan niets anders. Ze ontdekt dat productieve beroemdheden als Hemingway, Nijhoff, Vonnegut, Rachmaninov en Da Vinci ook met creatieve blokkades kampten, maar dat gegeven biedt weinig troost. Want wat houdt een blokkade precies in? En belangrijker: hoe kom je ervan af? Ze gaat te rade bij collega-schrijvers (die er liever niet over spreken), een hersenwetenschapper, een psycholoog en een filosoof.

In dit boek doet ze verslag van haar zoektocht, waarmee ze lezers een blik gunt onder de motorkap van een schrijverschap, net op het moment dat de motor hapert.

De boeken van Renate Dorrestein (1954) werden genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en de AKO Literatuurprijs. Ze ontving voor haar hele oeuvre de Annie Romeinprijs. Haar laatst verschenen roman De stiefmoeder (2011) werd zeer lovend ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.