Boekverfilming van de Maand: Juni

BOVEN IS HET STIL (2013), naar het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker uit 2006.
Regie: Nanouk Leopold. Scenario: Nanouk Leopold. Cast: Jeroen Willems, Henri Garcin en Wim Opbrouck.

Drama over een boerenzoon die door de ziekte van zijn vader tot het besef komt dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen.

De verfilming van het boek Boven is het stil van schrijver Gerbrand Bakker heeft de prijs voor beste film gewonnen op het Festival van Turijn in 2013.

 Het evenement in de Noord-Italiaanse stad vertoont films die verhalen vertellen die te maken hebben met homoseksualiteit. De jury prijst Boven is het stil om de manier waarop verschillende subtiele plots op knappe wijze met elkaar worden verweven en om het sublieme spel van hoofdrolspelers Jeroen Willems, Martijn Lakemeier en Henri Garcin.

“De film is poëzie”, aldus het rapport. “En weet op unieke wijze de tragische stiltes binnen menselijke relaties om te zetten naar het witte doek.”

Boven is het stil vertelt over Helmer, een homoseksuele boerenzoon die voor zijn oude bedlegerige vader zorgt. De komst van een nieuwe jonge knecht doet Helmer beseffen dat hij niet oud en eenzaam wil eindigen zoals zijn vader.

De film kreeg overal lovende recensies en was eerder te zien op het prestigieuze Festival van Berlijn. Boven is het stil ging donderdag in de Nederlandse bioscopen draaien en trok in het eerste weekeinde14.000 bezoekers. Dat is erg veel voor een titel die alleen maar in arthousetheaters draait.

 

Gerbrand Bakker (Wieringerwaard, 1962) studeerde cultureel werk in Leeuwarden, Nederlandse taal- en letterkunde, specialisatie historische taalkunde, aan de Universiteit van Amsterdam en was van 1995 tot 2002 ondertitelvertaler en voltooide in juli 2006 in Alkmaar de opleiding tot vakbekwaam hovenier. Daarnaast is hij schaatsinstructeur en sinds september 2007 vaste columnist bij de Groene Amsterdammer.
In de jaren 80 van de 20e eeuw leerde hij via Dolf Verroen, Nannie Kuiper en Paul Biegel de wereld van de kinder- en jeugdboekenschrijvers kennen. Hij besloot om zijn kennis op het gebied van historische taalkunde te gebruiken voor een verklarend jeugd-woordenboek: Het Etymologisch Woordenboek voor Beginners, deel 1 Hoe het mannetje mannequin werd… (Piramide, 1997) en deel 2 Hoe het karretje carrière maakte… (Piramide, 1998).
De beide delen werden in 2006 door Uitgeverij Ger Guijs in één band heruitgegeven als het Junior Etymologisch woordenboek.
In 2007 verscheen zijn eerste jeugdroman (uitgever Cossee) Perenbomen bloeien wit, die vooral in Duitsland een groot succes werd.

In maart 2006 verscheen zijn literaire debuut Boven is het stil bij uitgeverij Cossee. Voor dit boek ontving hij het Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs en de Boekdelenprijs 2008. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs, de Libris Literatuur Prijs en een aantal buitenlandse prijzen. In juni 2010 werd The Twin (vertaald door David Colmer) de International IMPAC Dublin Literary Award toegekend.
Boven is het stil is of wordt in een flink aantal talen vertaald, waaronder Engels, Duits, Frans, Italiaans, Chinees, Fins, Ests, Deens, Noors en Grieks. Het boek is in het voorjaar van 2009 als toneelstuk te zien geweest bij Het Vervolg te Maastricht en is inmiddels verfilmd door de Nederlandse filmregisseuse Nanouk Leopold.

In februari 2009 verscheen Ezel, schaap en tureluur, een bundeling dierenteksten van zijn website en columns uit De Groene Amsterdammer, dit in het kader van het thema van de Boekenweek.
Juni is zijn derde roman, verschenen in mei 2009. Deze roman is in het Duits vertaald en vertalingen in het Deens, Frans, Engels en Italiaans zullen volgen.
In september 2010 verscheen De Omweg, een roman die niet langer het Noord-Hollandse landschap als decor heeft, maar Noord-Wales.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.