Boekverfilming van de Maand: September

Angela’s Ashes (De as van mijn moeder) is de verfilming van de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijver Frank McCourt. Regisseur: Alan Parker.

De familie van Frank emigreert in 1934 vanuit de Verenigde Staten terug naar Ierland. Hier moet zijn vader op zoek naar werk, maar dat heeft hij niet snel gevonden. Vaak krijgt de familie weinig of zelfs niets te eten, dat meestal komt door de alcoholverslaving van zijn vader, die het verdiende geld in de kroeg opzuipt.
De kindertijd van Frank wordt gevormd door het harde leven van dagelijks vervoeren van kolen in Limerick, de constante afwijzing van de Katholieke Kerk en de late relatie met Theresa, een rijk, maar terminaal ziek meisje. Maar Franks doel is duidelijk: hij wil terug naar de Verenigde Staten.

De realistische en originele scènes zijn opgenomen in Ierland, met Robert Carlyle en Emily Watson in de hoofdrollen. De film is ook een goede milieustudie in Ierland kort vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Francis (Frank) McCourt (Brooklyn (New York), 19 augustus 1930 – Manhattan (New York), 19 juli 2009) was een Iers-Amerikaanseschrijver die pas tegen het einde van zijn leven debuteerde met autobiografische boeken over zijn jeugd in Ierland en zijn latere leven in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.