Boek van de Maand: Maart 2023

De uitzichtlozen, Nicolas Mathieu, Meulenhoff, 2019

Vertaald uit het Frans door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre

 

 

‘Een prachtige kroniek. Mathieu is een meester in het dicht op de huid beschrijven van vervlogen ambities.’  Le Monde

Nicolas Mathieu (1978) is geboren in Épinal, Frankrijk. Na zijn studies geschiedenis en filmwetenschap verhuisde hij naar Parijs, waar hij zich bezighield met verschillende educatieve projecten. Nu woont hij in Nancy, waar hij werkt en schrijft. In 2014 werd zijn debuutroman De uitzichtlozen gepubliceerd, die bewerkt is tot een televisieserie en waarvoor hij de Prix Goncourt ontving.

Mathieu schreef een roman over jonge mensen die volwassen worden in een omgeving die gekenmerkt wordt door de-industrialisatie. Bij gebrek aan uitdaging hangen de jongeren rond, ze ontdekken de liefde en de wereld. In augustus 1992 stelen twee jongens van 14 jaar een kano om een kijkje te nemen op het nudistenstrandje aan een meer in het noordoosten van Frankrijk. Een verliefdheid begint. Zes jaar later zijn de jongeren volwassen, hun toekomst ligt vast en de mogelijkheid om te ontsnappen aan hun sociale milieu is voorbijgegaan.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.