Boek van de Maand: Februari 2024

The Dust That Falls From Dreams, vertaald tot Het stof dat van dromen valt
door Auke Leistra en Atty Mensinga, De Arbeiderspers 2016

Louis de Bernières

 

 

Het leven van de gegoede Britse familie McCosh en hun buren verandert enorm door en na de Eerste Wereldoorlog.
Rosie McCosh groeit samen met haar drie zussen op in een idyllisch gezin in de countryside ten zuiden van Londen. Met hun buurjongens, de gebroeders Pitt en Pendennis vormen ze de ‘Pals’, vrienden voor het leven. Een van hen zal Rosies geliefde worden. Aan hun zorgeloze jeugd en kameraadschap komt abrupt een einde als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. De gebroeders Pendennis vechten alle drie als soldaat aan het helse front. Daniel Pitt, altijd al een waaghals, wordt gevechtspiloot. Rosie en haar zus Ottilie nemen vrijwillig dienst als verpleegster.
In de vier oorlogsjaren verliezen sommigen van hun hun leven, anderen hun dierbaren of hun geloof, maar allen verliezen ze hun onschuld. We volgen hen in de loopgraven, in luchtgevechten en in veldhospitalen. In de nasleep van de oorlog, terwijl de moderne wereld wankel oprijst uit de as van de oude, moet Rosie opnieuw leren lief te hebben.

‘Louis de Bernières schrijft in dezelfde traditie die Charles Dickens verbindt met Evelyn Waugh.’ (A.S.Byatt)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.