Boekverfilming van de Maand: September 2015

Turks fruit, roman van Jan Wolkers, verfilming door Paul Verhoeven

Het populaire boek van Jan Wolkers werd in 1973 verfilmd tot de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van de Ven. De film kreeg een Oscarnominatie voor de beste niet-Engelstalige productie en won in 1999 een Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film van de twintigste eeuw.

Een aantal beelden uit de film zijn tot  bekendste uit de Nederlandse filmgeschiedenis gaan behoren: Eric en Olga pasgetrouwd op de fiets door Amsterdam, Olga op een rode beddensprei onder een opgehangen spiegel of beiden samen in de stromende regen op de stoep. De film kreeg daarom in 2007 een eervolle plek in de Canon van de Nederlandse film.

 

 

Het boek van Jan Wolkers komt uit 1969. Centraal in het verhaal staat de relatie van de hoofdpersoon (een beeldhouwer die als naamloze ik-verteller optreedt) met zijn vrouw Olga en de invloed die zij op hem heeft en heeft gehad. De roman is opgedragen aan Olga Stabulas.
De titel verwijst naar het snoep dat de zieke Olga in het ziekenhuis eet; ze durft niets anders meer te eten omdat ze denkt dat haar voortanden eruit zullen vallen als ze iets hards eet, net als toen ze klein was. Olga overlijdt aan een hersentumor.

Het verhaal begint als de hoofdpersoon op bed ligt en terugdenkt aan zijn tijd met Olga. Hij heeft haar voor het eerst ontmoet toen hij stond te liften en Olga hem oppikte, waarna de ontmoeting leidde tot een vrijpartij en vervolgens tot een auto-ongeluk. Twee maanden later hebben de twee elkaar weer ontmoet, waarna ze besluiten om te gaan samenwonen en vervolgens te trouwen. De hoofdpersoon blikt terug op de hoogtepunten uit hun relatie en beschrijft verschillende gebeurtenissen uit Olga’s jeugd die ze hem verteld heeft.

Wolkers laat in het boek bepaalde thema’s terugkeren zoals de kleur blauw bij zieke elementen (kanker) of het vergelijken van mensen met dieren. Kenmerkend is ook de anti-Amerikaanse toon en de vele schijnbare toevalligheden (zo was Olga vroeger dol op de boeken Onder moeders vleugels en Stijfkopje en is haar karakter daarop terug te voeren).

Het boek komt steeds weer terug op de literatuurlijst van middelbare scholieren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.