Boek van de Maand: November 2015

Nu ik, Rutger Ponzen (Querido’s Uitgeverij BV, 2015)

In Nu ik, de fenomenale roman van Rutger Pontzen, vertelt de hoofdpersoon koortsig zijn verhaal, in een ritme dat als een trance werkt, met humor en lichtheid, maar ook dwingend en onontkoombaar.

‘er was geen ontkomen aan nu ik het eenmaal had besloten overtuigd geraakt van de noodzaak er gehoor aan te geven, zittend op de rand van het bad, schaars gekleed, de vilten pantoffels aan mijn voeten, in het blauwe licht van een nieuwe dag, in de hoop dat alles zal doorgaan, in nieuwe gedaanten, andere vormen, ook na deze nacht, de volgende ochtend, na de volgende geboorte, de volgende dood, en alles zal blijven gebeuren omdat wat ooit is begonnen nooit zal eindigen en wat niet eindigt niet begonnen kan zijn, altijd is geweest en altijd zal blijven.’ (de laatste regels uit het boek)

Rutger Pontzen (1957) is redacteur en kunstcriticus van de Volkskrant. De roman Nu ik, waaraan hij de afgelopen jaren in stilte werkte, is zijn debuut in de literatuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.