concentratie

Journalist, columnist, schrijver Bert Wagendorp stond al lang op ons verlanglijstje. Niet alleen vanwege die jaloersmakende discipline regelmatig snedig te reageren op elke actualiteit en  dat alles in een begrijpende taal, ook vanwege het succes van zijn boeken: de mannenvriendschap en die ene berg, het vader/dochtergebeuren en dan nu de herinnering aan een zaterdagmiddag.
En hoewel wij afhaakten bij het wielergebeuren, kennen dichters Harmen Malderik en Paul Roelofsen het grensoverschrijdend afzien, de concentratie, de winst en het verlies.

Allen werden onderworpen aan het vriendelijk gezag van journalist, schrijver Erwin Witteveen, een man die op geen enkel verlanglijstje mag ontbreken hoewel wij twijfelen aan zijn sportiviteit. Zelf waren wij behulpzaam bij het u verstrekken van het benodigd materiaal om nu eindelijk eens die handtekening te scoren.

 

Bert Wagendorp is schrijver, essayist en columnist. Hij schrijft al sinds jaar en dag voor de Volkskrant. Van hem verscheen in 1995 de novelle De Proloog, in 2005 de verhalenbundel De dubbele schaar en in 2014 Het jongensparadijs, een bundel verhalen, beschouwingen en essays. Van zijn roman Ventoux (2013) werden meer dan 150.000 exemplaren verkocht.

De novelle Een zaterdagmiddag is een juweel van een vertelling. Het boek is stijlvol en subtiel geïllustreerd door Ien van Laanen.
De dochter van de schoolmeester vertelt haar zoon eindelijk wat er is gebeurd. Hoe een Engelse bom haar broertje doodde – en de grote droom van haar vader. Maar terwijl ze praat, bekruipt haar zoon steeds sterker het gevoel dat haar verhaal over veel meer gaat dan een noodlottige zaterdagmiddag, zeventig jaar geleden. Zijn moeder overhandigt hem de sleutel van een deur die altijd gesloten was: die naar zijn eigen bestaan.

 

Harmen Malderik en de bundel Het Zwarte Gat (Aspekt, mei 2016)

Al tien kilometer rent de oude man
hijgend naar zijn verloren verleden,
langs het applaus van de bezwete stad…

Het zwarte gat bestaat uit gedichten die gaan over wielrennen, schaatsen, hardlopen, voetbal en andere sportieve activiteiten, in de meest ruime zin.

Harmen Malderik dicht over de tragiek van winnaars en verliezers, de belangen van de commercie en van journalisten, over toeschouwers, milieu, klimaatverandering, over persoonlijke ervaringen, alles in relatie tot sport. Zijn gedichten zijn soms provocerend maar ook geestig.
Malderik publiceerde fietsreisverhalen en romans (waaronder de schaatsroman De laatste schaatser en de wielerroman Over de keien), die alle lovend zijn ontvangen. Het zwarte gat is zijn debuutbundel poëzie.

 

Paul Roelofsen publiceerde onder meer in Meander en Nynade en droeg voor op vele podia in Nederland In Frankrijk was hij te horen op de Volksuniversiteit te Parijs en in Carcassonne. In 2010 verscheen zijn debuutbundel De dame en de vrouw. Zijn tweede bundel Een roos in december verscheen eind 2015 (Kontrast).
Zijn gedichten werden vertaald in het frans, Engels, Duits en Fries.

 

Beeldverslag op onze Facebookpagina.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.