Boek van de Maand: Mei 2017

Saskia Goldschmidt, Verplicht gelukkig, Cossee, 2011

In “Verplicht gelukkig” probeert Saskia Goldschmidt de niet vertelde verhalen van haar zwijgende vader en zijn Joodse familie te achterhalen. En ze zoekt naar een antwoord op de vraag waar het alles overheersende gevoel van schaamte bij haar vandaan komt. Speurend in archieven en oude brieven leert de dochter haar voorvaderen kennen. De paardenkoopman uit Pruisen, de azijndokter die naar Amsterdam emigreerde en de koffiekoning die zich zijn grote liefde niet liet afpakken. In ‘het land van de zware lucht’ bezoekt ze het kamp Bergen-Belsen, dat haar vader indertijd ternauwernood heeft overleefd. Ze komt erachter hoe zijn oorlogservaringen haar gevormd hebben. De ontdekkingen die ze doet, kan ze niet meer met haar vader delen. Hij sterft op het moment dat ze de laatste familiegeheimen ontrafelt. “Verplicht gelukkig” is Goldschmidts eerste boek, gevolgd door De hormoonfabriek en De voddenkoningin.

‘Een persoonlijk verhaal dat ondanks de specifieke context van alle tijden is. Bevrijdend pijnlijk.’ schrijft Elsbet Etty in NRC.

Saskia Goldschmidt heeft dertig jaar gewerkt als theatermaker, theaterdocent, producent en trainingsactrice.
Ze was oprichtster en performer in het variétégezelschap Flying Lipstick en actrice in de theatergroep Optater, (1976 -1984), werkte als docent, consulent drama, en ontwikkelaar van educatieve projecten bij de SKVA (1984 -1995) en ontwikkelde theatereducatieprojecten in samenwerking met Theatergroep Wederzijds, Sonnevanck, Artemis, DOX, Nultwintig en vele anderen. (1988 – 2000) Met choreograaf Sassan Saghar Yaghmai maakte ze de dansvoorstellingen The Space between us en Kermis in de Hel en met Ad de Bont produceerde en ontwikkelde ze, na in Nederland het succesvolle Nachtkastjesproject gerealiseerd te hebben, verschillende theaterprojecten voor kinderen en jongeren op Curacao. (1997 – 2006) Ze was projectmanager van een uitwisselingsproject tussen kinderen in Amsterdam en Teheran in opdracht van het Tropenmuseum Junior. (2003-2006) Daarnaast werkte ze jarenlang als trainingsactrice en c0-trainervoor het AMC, in communicatietrainingen voor specialisten en verpleegkundigen.(1995 – 2012).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.