Boek van de Maand: Februari 2018

Rinus Spruit, Broeder, schrijf toch eens!, Cossee Amsterdam, 2017

Rinus Spruit schreef eerder de familiegeschiedenis De Rietdekker en de roman Een dag om aan de balk te spijkeren over een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken die nog steeds vol verwachting is van het leven, maar tegelijk de eenvoud, het kalme dagelijkse leven koestert.

In voornoemd boek documenteert hij zijn dagelijks leven en doet tegelijk op een bijna associatieve manier liefdevol onderzoek naar de geschiedenis van zijn familie, het ouderlijk huis en de plaats van herkomst, Nieuwdorp. Het is het scheppen van een eerlijke sfeer met in het proza poëtische elementen met particuliere aanpak.

(NB. Voorgelezen in de ouderengroep riep het veel herkenning en herinnering op.)

Rinus Spruit werd geboren in Nieuwdorp op 9 juli 1946. Hij ging naar de driejarige HBS en vervolgde zijn studie met de opleidingen Verpleegkunde A en B. Vervolgens werkt hij als bankbediende en verpleegkundige.

Vrij laat, pas toen hij 55 jaar oud was, begon hij met schrijven. Zijn eerste roman Zwieg stille, over een rietdekkersgezin in het begin van de twintigste eeuw, dat strijdt tegen de armoede door hard te werken, verscheen in 2008 bij Uitgeverij De Boer in Middelburg. Het boek is een kroniek van een familie van Zeeuwse rietdekkers, vanaf de jaren dertig van de 20e eeuw. De vader van de schrijver en de relatie met zijn zoon staan in dit boek centraal. De uitgave was het geschenk van de Zeeuwse boekhandels tijdens de jaarlijks terugkerende Week van het Zeeuwse Boek. In 2009 verscheen de roman opnieuw bij de Amsterdamse uitgeverij Cossee onder de titel De rietdekker; een familiegeschiedenis.
Van De rietdekker verscheen zelfs een Duitse uitgave Der Strom der uns trägt.
Er werd een toneelbewerking van gemaakt met in de hoofdrol de Zeeuwse acteur Bram Kwekkeboom. Het stuk werd succesvol opgevoerd tijdens het Zeeuwse Nazomerfestival 2010 en in het 2011 opnieuw op de planken gebracht in Zeeuwse theaters en dorpshuizen. In april 2011 werd De rietdekker opgevoerd in theater Het Spui in Den Haag.

Ook het volgende boek Een dag om aan de balk te spijkeren (2013), verscheen bij Cossee. Daar komen ook de regelmatige contacten vandaan met andere auteurs, zoals Gerbrand Bakker en Gijs IJlander. Het boek werd net als De rietdekker vertaald in het Duits, onder de titel Maartens perfekte Welt en verscheen najaar 2014.

Wim Brands, de overleden presentator van het wekelijks programma VPRO-boeken, spreekt in een filmpje op het literaire weblog Tszum, lovend over Een dag om aan de balk te spijkeren. Op dezelfde website staat ook een recensie over dit boek van Guus Bauer, die al even lovend is. Een dag om aan de balk te spijkeren gaat over de grootse ambities van een Zeeuwse boerenzoon, die ernstig worden belemmerd door zijn verlegenheid. Het is een ontroerende, maar ook zenuwslopende zoektocht naar geluk.
Naar aanleiding van de verschijning van het boek was Spruit op zondag 2 februari 2014 te gast bij Brands.

Rinus Spruit houdt van reizen, met name in landen als Portugal, Schotland, Engeland en Frankrijk. Hij woont nog steeds in Nieuwdorp.

Rinus Spruit voelt zich sterk verwant met auteurs als Willem Elsschot en Jeroen Brouwers. Zij zijn Spruits grote voorbeelden. Bij het schrijven bestaat een sterke drang om zijn lezers te ontroeren.

Pas na zijn zestigste levensjaar kreeg zijn ontwikkeling als schrijver het gewenste niveau. Binnen zijn kunstopvatting vindt hij het belangrijk dat kunst, en dus ook een boek, iets met de lezer doet. Kunst moet invoelbaar en herkenbaar zijn voor de beschouwer. Kunst moet niet alles ‘vertellen’, er moeten vragen overblijven.

De boeken van Spruit zijn voor een groot deel gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Hij put zijn inspiratie uit de sociale en psychologische levensomstandigheden van de kleine mens, van mensen die in zekere zin lijden aan het leven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.