Boek van de Maand: Januari 2019

Alain de Botton, The consolations of philosophy, vertaald uit het Engels door Tjadine Stheeman tot De troost van de filosofie, Olympus, 2011

Kan Socrates ons helpen bij impopulariteit? Of zou Epicurus ons bij geldgebrek en Seneca ons bij frustraties terzijde kunnen staan? De troost van de filosofie levert het overtuigende bewijs dat de grote filosofen beslist niet alleen theoretisch toepasbaar zijn. Een gebroken hart kan geheeld worden met de filosofie van Schopenhauer en moeilijkheden in het menselijk bestaan zijn weliswaar vervelend maar ook een absolute noodzaak, aldus sprak Nietzsche.

Alain de Botton heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de expert op het gebied van de alledaagse filosofie. Als geen ander weet hij de grote filosofen in een nieuw en verfrissend daglicht te stellen. Dit boek onthult op volstrekt originele wijze welk praktisch nut de filosofie ons kan bieden.

Alain de Botton (Zürich, Zwitserland, 20 december 1969) is een Brits filosoof en schrijver van Zwitserse afkomst. Hij geldt als een van de bekendste hedendaagse filosofen. De Botton geeft een nieuwe invulling aan ideeën van klassieke filosofen, zoals Seneca en Montaigne, maar ook schrijvers als Stendhal en Proust, en presenteert deze op een oorspronkelijke en leesbare manier. Ogenschijnlijk simpele antwoorden op ingewikkelde levensvragen van alle tijden. Zijn boeken over de liefde, werk, godsdienst en zelfvertrouwen zijn bestsellers in 30 landen. De Botton heeft een eigen productiebedrijf, Seneca Productions. Ook is hij de geestelijke vader van de School of Life die meerdere vestigingen heeft, waaronder één in Amsterdam. Zijn gelijknamige YouTubekanaal The School of Life behandelt allerlei levensvragen en filosofische onderwerpen en legt de klassieke en moderne filosofen en psychologen op een toegankelijke en begrijpelijke manier uit. Het is het populairste filosofiegerelateerde kanaal op YouTube met zo’n 3,5 miljoen abonnees. Verder schrijft hij tal van artikelen voor kranten en tijdschriften.

 

‘Het idee is oud: de suggestie uit de titel, dat de filosofie troost kan verschaffen, gaat terug op Boëthius, vijfde, zesde eeuw van onze jaartelling. Maar de uitwerking die De Botton eraan geeft is nieuw en bij de tijd.’ De Volkskrant.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.