Boek van de Maand: april 2019

Lieke Marsman, het tegenovergestelde van een mens (2017 Atlas Contact)

“Waar het op neerkomt is dat de mensheid als geheel ook eenzaam is. We kunnen er niet tegen dat er niemand iets terugzegt, dat we nog altijd geen dieren hebben horen praten – ja, misschien zo nu en dan in de vorm van het schrille gegil dat onze slachthuizen vult, maar niet met woorden, niet met een oplossing voor de dingen waar we al tijden mee zitten. Zelfs de hemel is leeg. En dus zetten we ons af door al die zwijgende natuur om ons heen te vernietigen, als een wanhopige geliefde die maar niet wordt terug ge-sms’t en het in het café op een zuipen zet.

Nog nooit verscheen er een roman als Het tegenovergestelde van een mens. Lieke Marsman kantelt onze ideeën over klimaatverandering en identiteit op een manier die duizelig maakt.

Lieke Marsman (‘s-Hertogenbosch, 25 juli 1990) is een Nederlandse dichter, woonachtig te Amsterdam.
Marsman groeide op in Zaltbommel en behaalde haar middelbare schooldiploma in 2008 op het Cambium College Zaltbommel. Hierna studeerde ze filosofie in Amsterdam en begon ze met publiceren voor De GidsVrij Nederland en voor de site Tirade.nu waar ze becommentarieerde en vertaalde middels een blog het werk van generatiegenoten. In 2010 verscheen haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud dat een jaar later onder meer de C. Buddingh’-prijs won. Van het boek werden meer dan 3.000 exemplaren verkocht. Tussen januari 2013 en maart 2015 maakte Marsman deel uit van de redactie van Tirade. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014 en gaat over
angst-aanvallen. In juni 2017 verschenen twee bundels. Haar eerste roman, Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze essay en poëzie vervlecht, en Man met hoed, haar verzamelde gedichten en een selectie vertalingen.

In april 2018 werd in haar bovenrug een kwaadaardige bottumor van 8 bij 9 bij 10 centimeter ontdekt, die vervolgens operatief succesvol is verwijderd. Gevolg is dat Marsman haar rechterarm weliswaar kan bewegen, maar niet meer omhoog kan doen. In De volgende scan duurt 5 minuten, dat in september 2018 verscheen, beschrijft ze dit proces en daarnaast politieke kwesties. (Wikipedia)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.