Boek van de Maand: Mei 2019

Ted Hughes, Letters of Ted Hughes. Selected and edited by Christopher Reid, vertaald door Nelleke van Maaren, De Arbeiderspers, 2012

Ted Hughes is een van de grootste Britse dichters van na de oorlog. Zijn veelzijdige productie en gloedvolle voordracht stimuleerden generaties lezers. Daarnaast zou Hughes vooral bekend worden als ‘de man van’ de legendarische dichteres Sylvia Plath. Haar zelfmoord, kort nadat hij haar verlaten had, wierp een schaduw over zijn leven.
Hughes zag het schrijven van brieven als een ‘uitmuntende training voor een gesprek met de wereld’. Deze bloemlezing biedt een selectie uit de duizenden brieven die hij schreef in een periode van vijftig jaar. Ze tonen Ted Hughes in al zijn hoedanigheden: als dichter, minnaar, echtgenoot en vader, als goede vriend en vertrouweling, als nuchtere Engelsman met een fascinatie voor mythologie en het bovennatuurlijke, als liefhebber van de jacht, de visserij en het buitenleven, en als een man voor wie de literatuur een magisch middel was om de werkelijkheid zo intens mogelijk te ervaren.
De vele brieven aan Sylvia Plath bieden een unieke blik op Hughes’relatie met haar. Ook zijn er brieven aan Assia Wevill, de moeder van zijn derde kind, die zich net als Plath van het leven zou beroven. Dit boek schetst een gedetailleerd zelfportret van een complexe, zoekende, gepassioneerde en buitengewoon creatieve persoonlijkheid, die de uitdagingen van zijn veelbewogen leven steeds met open vizier is aangegaan.

Ted Hughes (1930-1998) werd geboren in Yorkshire. Hij publiceerde tal van dichtbundels en verhalen voor volwassenen en kinderen. In 1957 verscheen zijn poƫziedebuut The Hawk in the Rain. Andere belangrijke werken zijn Crow (1970), Tales from Ovid (1997) en Birthday Letters (1998), over zijn relatie met Sylvia Plath. In 1984 werd hij benoemd tot Poet Laureate en in 1998 onderscheiden met de Order of Merit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.