Boek van de Maand: Juni 2019

Geert Mak, In Europa, Olympus, 2004 (25e druk, 2013)

“In Europa gaat over het verleden, en wat het verleden met ons doet Het gaat over verscheurdheid en onwetendheid, over historie en angst, over armoede en hoop, over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt.”

In 2004 verscheen In Europa, de neerslag van een reis die Geert Mak maakte door Europa, in het laatste jaar van de twintigste eeuw. De geschiedenis van die eeuw was zijn leidraad Mak reisde naar Londen, Stalingrad en Madrid, langs de bunkers van Berlijn, bekeek de geparfumeerde kleerkasten van Helena Ceauşescu in Boekarest en de speelgoedauto’s in een verlaten crèche in Tsernobyl. Het werd een inventarisatie: hoe lag het continent erbij aan het slot van de eeuw?
In Europa was meteen na verschijning een enorm succes: er zijn meer dan 500.000 boeken over de toonbank gegaan en de rechten werden aan veertien landen verkocht. Het boek werd ook in het buitenland alom geprezen.

In Europa verscheen als serie bij de VPRO in 2007.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.