Boek van de Maand: Maart 2020

Tilmann Lahme, De familie Mann, geschiedenis van een gezin (vertaald door Ria van Hengel, Arbeiderspers, 2017)

Een portret van een buitengewoon gezin: recensie Koen Schouwenburg in Tzum.

Een familie op de snijtafel:  recensie Michel Krielaars in NRC.

The Amazing family: door Norma Montulet op Biografieportaal.

Het is een ontluisterend boek: Alja Spaan.

De familie Mann is het prachtig vertelde, tragische verhaal van een gezin dat volledig wordt beheerst door de literaire roem van de vader, Thomas Mann. Zijn vrouw Katia zorgt dat hij ongestoord kan werken en schermt hem af voor zijn kinderen. De mooie zoon Klaus wil als schrijver zo beroemd zijn als zijn vader. Erika, de oudste dochter, bemint net zo hartstochtelijk als ze haat. De schuwe Golo zoekt zijn geluk ver van het gezin. Michael wil een groot musicus worden en vecht tegen jaloezie en overspannen verwachtingen.Vaders lieveling, Elisabeth, praat met dieren en wil de wereld redden. En allemaal roddelen ze over Monika. De broers en zussen experimenteren in de liefde en met drugs, verkwisten het geld van de ouders – en ontwikkelen zich tot serieuze tegenstanders van Hitler.Waarheen het lot hen ook leidt, de gezinsleden blijven elkaar trouw. En ze verraden elkaar.

 

Tilmann Lahme (1974, Erlangen) is een Duitse auteur en literair historicus. Hij studeerde Duits , geschiedenis en filosofie in Kiel en Bern. Na het eerste staatsexamen in 2001 schreef hij eerst een proefschrift over Golo Mann, waarop hij promoveerde. In 2010 slaagde hij voor zijn tweede staatsexamen.
Na verschillende journalistieke bijdragen voor kranten en radio (Radio Nora, NDR, Deutschlandradio Kultur), werkte Lahme van 2005 tot 2008 voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung als redacteur in de hoofdsectie.
Van 2010 tot 2014 was Lahme leraar op een middelbare school voor Duits en geschiedenis in Göttingen. In 2010/11 bekleedde hij het gasthoogleraarschap voor literaire kritiek aan de Universiteit van Göttingen. Lahme leidt sinds 2014 het lectoraat voor mediageschiedenis en kritische journalistiek in Leuphana in Lüneburg.

Lahme is de auteur van talrijke publicaties over de familie Mann.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.