Boek van de Maand: September 2020

Verzeichnis eniger Verluste, Judith Schalansky, vertaald tot
Inventaris van enkele verliezen door Goverdien Hauth-Grubben (Merediaan Uitgevers, 2020)

Een boek over de aantrekkingskracht van leegtes, de volmaaktheid van het fragment, de aanwezigheid van wat verloren is gegaan – en over de onvergankelijke kracht van het verhaal.

‘De verhalen in deze bundel hebben verlies als thema. Wat wij winnen, is literatuur van een kaliber dat je zelden tegenkomt’.  Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

Judith Schalansky (Greifswald, 20 september 1980) is een Duits schrijfster en ontwerpster. Schalansky studeerde kunstgeschiedenis en communicatie-design. In 2009 verscheen haar boek Atlas der abgelegenen Inseln, waarvoor ze de geschiedenis van vijftig eilanden over heel de wereld beschreef. Ze verzorgde ook de illustraties. Deze atlas is in 2014 ook in het Nederlands verschenen met de titel: “De Atlas van Afgelegen Eilanden” met de ondertitel: “Vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen”.

Schalansky is in Nederland vooral bekend door haar tweede roman, Der Hals Der Giraffe, waarvoor ze de illustraties verzorgde en waarvan in Duitsland meer dan 125 duizend exemplaren werden verkocht. Het werd in het Nederlands vertaald onder de titel De lessen van mevrouw Lohmark. In 2012 trad ze op tijdens het festival Crossing Border, maar grotere bekendheid kreeg ze door een optreden bij Adriaan van Dis, die in het kader van de Boekenweek en op verzoek van Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De Wereld Draait Door, in maart 2013 het programma Hier is… Adriaan van Dis opnieuw verzorgde. Schalansky was daar te gast. De lessen van mevrouw Lohmark stond in de weken erna enige tijd in de bestsellerlijst van de CPNB.

Ze woont en werkt in Berlijn.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.