Boek van de Maand: November 2021

Mijn hoofd is een zieke vulkaan,
brieven, Charles Baudelaire, bezorgd door Kiki Coumans, privé-domein (De Arbeiderspers, 2021)

Charles Baudelaire (1821-1867) leidde een veelbewogen en tragisch leven. Hij ging gebukt onder schulden, stond levenslang onder curatele, zag vele schrijfplannen stranden en kende geen geluk in de liefde. Hij werd geteisterd door syfilis, waaraan hij op zijn 46ste overleed. Dit alles weerhield hem er niet van met Les fleurs du mal, waarin hij de grote stad de dichtkunst in schreef, een van de meesterwerken van de moderne Europese literatuur te schrijven. Maar het publiceren van Les fleurs du mal leverde hem gerechtsvervolging en censuur op. Meer daarover komen we te weten uit zijn meer dan 1500 overgeleverde brieven. Charles Baudelaire komt daaruit naar voren als een mens vol ambities en plannen, met een druk sociaal leven en contacten met tal van schrijvers (Flaubert, Gautier, Hugo en Sainte-Beuve) en kunstenaars (Manet, Wagner en Nadar). De boeiende correspondentie met zijn moeder toont hun complexe verstandhouding, die met zijn stiefvader laat zien dat ze lange tijd een warmere band hadden dan doorgaans gedacht wordt. Deze uitgave, een ruime keuze uit de brieven, bevat ook correspondentie van bevriende schrijvers en kunstenaars als Flaubert, Hugo en Manet, en van familieleden en andere betrokkenen aan of over Baudelaire.

 

Mijn hoofd is een zieke vulkaan is de eerste editie van brieven van Baudelaire in het Nederlands. De teksten zijn vertaald en ingeleid door Kiki Coumans, die eerder een Privé-domein samenstelde uit het werk van Colette.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.