Boek van de Maand: Augustus 2022

Kijken door een sleutelgat: dagboek en herinneringen, Roger Martin du Gard,
uit het Frans vertaald door Anneke Alderlieste, De Arbeiderspers, 2022, privé-domein nr 320

 

Roger Martin du Gard (1881-1958) schreef meesterwerken als De Thibaults (zie december 2021, Boek van de maand) en Luitenant-kolonel de Maumort. Het eerste verscheen voor hij in 1937 de Nobelprijs ontving, het laatste schreef hij gedurende de laatste zeventien jaar van zijn leven. Tevens hield hij vanaf kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog een dagboek bij, een activiteit die hij dertig jaar (tot 31 december 1949) onafgebroken voortzette.

Enkele jaren voor zijn dood voegde hij daar persoonlijke documenten, zoals talloze brieven, tijdens WO I geschreven dagboeknotities en in diezelfde jaren geschreven jeugdherinneringen aan toe. Uit dit ruim drieënhalf duizend pagina’s tellende Journal maakte vertaalster Anneke Alderlieste een keuze: ze selecteerde passages over vriendschap (volgens hem belangrijker dan liefde), over zijn werk en constante twijfel, over de angst voor de dood, het ‘spinnen’ (dat trage gegons van gedachten) en zijn voorliefde om te observeren (sleutelgatkijken). Dan is er nog de politiek, welhaast vanzelfsprekend vanwege het wereldgebeuren in deze periode. Een eindeloos genuanceerd schrijven: alles om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.