Boek van de Maand: September 2022

Stern 111, Lutz Seiler
vertaald uit het Duits door Herman Vinckers, Meridiaan Uitgevers, 2022

 

‘Stern111 vertelt op grootse wijze over het chaotische ontwaken in Oost-Berlijn na het einde van de DDR.’ Frankfurter Rundschau
‘Voor de tweede keer is Lutz Seiler erin geslaagd iets zeer buitengewoons te doen: namelijk in een roman die geschikt is voor “het grote publiek” in de beste zin van het woord, te vertellen over hoe men werkelijk het dichterlijke bestaan leidt, een even euforische als wrede aangelegenheid.’ Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Twee dagen na de val de van de Muur verlaten Inge en Walther Bischoff hun oude leven in het Oost-Duitse Gera. Via opvangcentra en tijdelijke onderkomens in het Westen volgen ze een lange gekoesterde droom, het ‘geheim van hun leven’, waar zelfs hun zoon Carl nets van afwist. Carl weigert de opdracht om de nalatenschap van zijn ouders over te nemen en vlucht naar Oost-Berlijn. Hij wordt opgenomen in de kring van de ‘koene roedel’, een groep jonge mannen en vrouwen die zich bezighoudt met duistere zaakjes en met een guerrillaoorlog om leegstaande panden.

Stern 111 geeft een fantastisch panorama van de eerste jaren na de val van de Muur. En het vertelt daarnaast de geschiedenis van een gezin dat de weg terug naar elkaar moet vinden.

Bekroond met de Leipziger Buchgrass.

Seiler (Gera, 1963) is een schrijver uit Duitsland. Voor zijn roman Kruso kreeg hij in 2014 de Deutscher Buchpreis.
Gera is een stad in Thüringen in de toenmalige DDR. Seiler begon te werken als bouwvakker, als metselaar en timmerman. Tijdens zijn dienstplicht bij de NVA interesseerde hij zich voor literatuur en begon het met het schrijven van gedichten. Hij studeerde daarna germanitiek, tot 1990 aan de Maarten Luther-Universiteit in Halle en aan de Humboldtuniversiteit van Berlijn.  Van 1993 tot 1998 was hij redacteur van het literair tijdschrift Moosbrand. Sinds 1995 schrijft hij gedichten en artikelen. Kruso was zijn eerste roman.
Seiler woont zowel in Wilhelmshorst bij Berlijn als in Stockholm.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.