Boek van de Maand: Oktober 2023

Fernando Aramburu, Los vencejos,

vertaald tot
Het tellen van de dagen, door Hendrik Hutter, Wereldbibliotheek 2023

 

 

Een man wil een einde aan zijn leven maken. Over een jaar.

Toni is teleurgesteld over zijn leven en kwaad op de wereld. Hij is gescheiden en heeft nauwelijks contact met zijn zoon. Hij geeft les op een middelbare school aan ongeïnteresseerde leerlingen, van zijn idealen is niets meer over. Zijn liefde voor de mens en zijn optimisme over de wereld zijn omgeslagen in onverschilligheid en cynisme. Hij gelooft er niet meer in. Daarom neemt hij het radicale besluit er een einde aan te maken, over precies een jaar.
Tot dat moment maakt hij elke dag persoonlijke notities, die hemzelf duidelijk moeten maken waarom hij tot dat besluit is gekomen. Dat brengt hem onvermijdelijk terug naar zijn jeugd, zijn verleden en zijn ex-vrouw Amalia, naar de onontwarbare knoop die zijn leven is geworden.
Toch zijn er nog dingen die wèl de moeite waard zijn. Toni heeft een studievriend, Kunstpoot, die hij bijna dagelijks ziet. Ook is hij verknocht aan zijn hond Pepa en aan zijn boeken, die hij ter voorbereiding op zijn naderende einde stuk voor stuk achterlaat op allerlei plekken in de stad. En er duikt een oude bekende op die hem laat zien wat hoop betekent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.