Boek van de Maand: Maart 2024

Zomerhuis, Vigdis Hjorth

uit het Noors vertaald door Neeltje Wiersma, AmboAnthos 2018

 

 

 

Zomerhuis van Vigdis Hjorth is een aangrijpende roman over schuld en vergeving, die in Noorwegen voor veel controverse zorgde. Er ontstond een fel literair debat rond dit boek, net zoals bij Knausgård, over de vraag wat waarheid is en wat fictie in een roman. Wat doet het met diegenen die zichzelf herkennen in de personages? Tot hoever mag je gaan? Vigdis Hjorth heeft al een indrukwekkende literaire carrière opgebouwd en is een van de bekendste Noorse schrijvers. Hjorth heeft meerdere prijzen op haar naam. Haar boeken verschenen in meer dan tien landen. Zomerhuis is haar eerste roman in het Nederlands.

Na de dood van haar vader is het aan Bergljot en haar broer en zussen om de erfenis te verdelen. Het testament roept oude, onuitgesproken gevoelens bij haar op, die Bergljot terugwerpen naar haar kinderjaren en haar dwingen om over haar familiegeschiedenis na te denken. Waarom zweeg haar moeder al die jaren over wat er speelde tussen Bergljot en haar vader? Hoe kon hij zoveel macht op zijn gezin uitoefenen? Wat begint als getouwtrek over twee zomerhuizen op een idyllisch eiland mondt uit in een strijd over iets wat veel dieper ligt.

Mag een schrijfster haar familiegeschiedenis tot in het kleinste, meest onaangename detail prijsgeven in een roman?
‘Dat niemand van jullie mij ooit heeft gevraagd naar mijn verhaal, heb ik ervaren en ervaar ik nog steeds als een groot verdriet.’

Met elegante maar vlijmscherpe pen werpt Vigdis Hjorth in Zomerhuis een blik achter de façade van een op het oog onkreukbaar gezin. In Noorwegen laaide een verhitte discussie op over de grens tussen waarheid en fictie, en werd de roman direct een bestseller. Met Zomerhuis bewijst Hjorth tot de top van Europese schrijfsters te behoren.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.