Boek van de Maand: Mei 204

Momenten voor de eeuwigheid,  Kjersti Anfinnsen 

uit het Noors vertaald door Geri de Boer, Ambo/Anthos 2023

 

 

Ontroerende maar scherpzinnige literaire roman over een Noorse vrouw in Parijs die haar leven overdenkt en in de liefde blijft geloven.

Birgitte is een bijna negentigjarige vrouw die alleen in een appartement in Parijs woont. Al haar vrienden zijn inmiddels overleden en Birgitte, gevangen in een lichaam dat steeds minder kan, overdenkt haar leven. Ze heeft een succesvolle carrière als chirurg achter de rug in een wereld gedomineerd door mannen, waardoor ze geen tijd heeft gehad een gezin te stichten. Af en toe skypet ze met haar zus in Noorwegen en zo wordt ze herinnerd aan het leven dat ze had kunnen leiden.
Anfinnsen vertelt vlijmscherp en met humor hoe Birgitte probeert in het reine te komen met haar daadwerkelijke leven. Ze blijft hopen op de liefde, en wanneer ze online Javiér ontmoet, lijkt ze nog een kans te krijgen.

De auteur is winnaar van de Havmann-prijs 2020, eerder gewonnen door Herbjørg Wassmo, en genomineerd voor de Europese Unie Prijs voor Literatuur 2022.

Recensie Volkskrant, Nordic Dutchman

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.