Boek van de Maand: Oktober 2015

The leader of the band, Fay Weldon (vertaald tot Met de muziek mee door Dorien Veldhuizen), 
uitgeverij Bert Bakker, 1989

‘Een gewone vrouw die tot het uiterste gedreven is,’ zo noemt Sandra Harris zichzelf. Lezers mogen dit betwijfelen. Deze tweeënveertigjarige astronome, echtgenote van een vooraanstaand advocaat, ontdekster van de planeet Athene en bekend van radio en televisie, gaat er op een avond vandoor met een volslagen onbekende (die nog getrouwd is ook), de losbandige trompettist Jack, en trekt met hem op tournee door Frankrijk. Hoezo gewoon? Starlady Sandra, zoals de pers haar noemt, zou daarover meteen in discussie gaan, zoals ze in discussie kan gaan over zaken die uiteenlopen van de aard van de mens, geestverschijningen, de evolutie, genetische experimenten (waarvan zij een produkt is), seksuele aberraties, darwinisme en jazz, tot de rechtvaardiging van haar eigen op het eerste gezicht schaamteloze gedrag.

‘Fay Weldon is zeer goed in het beschrijven van personen en hun drijfveren. Haar personages zijn geloofwaardige, scherp getekende karakters.’  Aldus Lucas Ligtenberg in NRC Handelsblad.

Fay Weldon (Alvechurch, 22 september 1931) is een feministisch Engels schrijfster. Haar boeken gaan vaak over vrouwen die door de patriarchale structuur van de samenleving in het nauw komen.
Fay Weldon werd in 1931 in Engeland geboren als Franklin Birkinshaw, in een literaire familie: zowel haar grootvader Edgar Jepson als haar moeder Margaret (onder het pseudoniem Pearl Bellairs) waren schrijver. Vijf weken na haar geboorte gingen zij en haar moeder terug naar Nieuw-Zeeland. Weldon woonde tot haar veertiende in Auckland, waar haar vader dokter was, maar na de scheiding van haar ouders vertrok Weldon met haar moeder en haar zus Jane naar Engeland. Ze zag haar vader nooit terug.
Weldon ging naar de Universiteit van St. Andrews in Schotland, waar ze psychologie en economie studeerde, maar vertrok naar Londen toen ze een kind had gekregen zonder getrouwd te zijn. Kort daarna trouwde ze met Ronald Bateman, een 20 jaar oudere leraar, en verhuisde naar Acton in Londen. Het echtpaar scheidde twee jaar later. Weldon ging in de reclame werken om haarzelf en haar zoontje te onderhouden.
Op haar negenentwintigste, in 1962, ontmoette ze Ronald Weldon, een antiekhandelaar. Ze trouwden en kregen samen drie zoons. Weldon begon in deze tijd met schrijven voor radio en tv. Een paar jaar later, in 1967, publiceerde ze haar eerste roman: The Fat Woman’s joke. In de 30 volgende jaren bouwde ze een succesvolle carrière als schrijfster op. Weldon publiceerde meer dan twintig romans, en bovendien verschillende bundels met korte verhalen, films en artikels in kranten en tijdschriften, en ze werd een bekend gezicht en stem bij de BBC.
Ronald en Fay Weldon scheidden in 1994. Zij trouwde hierop met dichter Nick Fox. Het echtpaar woont in Engeland.(Wikipedia)

Haar eerste boek was En mevrouw ging er vandoor (The Fat Woman’s Joke, 1967). Fay Weldon is een van de schrijvers waarvan ik op gezette tijden en achter elkaar alles herlees; ik begon met Praxis uit 1978 en bezit al haar boeken. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.