“geboren in een sneeuwstorm”

20161119_152336

 

De een wordt lyrisch van de lente, de ander bezingt het eerste sneeuwkristal, er zijn er die het alleen over de stormen in het hart hebben of ook de zomer gebruiken voor de romantiek en er zijn er die het duin als onderkomen gebruiken, de natuur kortom.
We begonnen met Karel Wash. Deze schrijver, dichter heeft iets met Dylan Thomas, de jaren zestig, Amsterdam, herinneringen, de actualiteit en maakte biografieën, een roman en gedichtenbundels. Hij debuteerde al in 1980 en was hoofdredacteur van het roemrucht literair blad Ruim. Zonder hem tekort te doen: het mooiste dat ik over hem las, ‘hij werd geboren tijdens een sneeuwstorm’.
Karel heeft een hekel aan thema’s maar weet toch de natuur te vatten in vlotte verzen waar meteen het menselijk leed in terug komt of de herinnering aan een grootmoeder uit dit plaatsje A.
Dan is uit het verre Groningen voor ons afgereisd, door weer en wind, Anneke Wasscher. Anneke begon in 2008 met dichten en won al vele prijzen. Ze is bezig met haar debuut, een bundel die uitgegeven zal worden door Kontrast. ‘Beeldend, intens en toch zijdezacht’ zegt men van haar werk. In een interview in Meander zegt ze ‘je schiet eigenlijk altijd tekort; het is een poging iets te zeggen’. Haar bescheidenheid siert haar. Ze verontschuldigt zich voor haar weemoed terwijl die meer dan welkom is en meteen herkend wordt.
Dichter bij huis treffen we het kunstenaarsduo Elbert Gonggrijp en Conny Lahnstein, zij wisselen elkaar in dit programma af. Elbert, vanouds De Natuurdichter, vertaalt zijn emotie in symbolische beelden, en beschouwt ‘dichten’ als een soort van ‘wordt vervolgd’. Conny is beeldend kunstenaar en zingt en begon met dichten nadat ze Elberts werk op muziek had gezet. De relatie tussen hen versterkt hun creativiteit. Als Conny zingt, breekt er een andere wereld open. De natuur is rijk bedeeld, vinden zij, en wordt ook gul bediend in hun gedichten.
De lucht buiten breekt, we moeten nog naar huis. Dit was de laatste Reuring van dit jaar, we wensen u een goede tijd, tot januari!

 

Meer foto’s op onze Facebookpagina. Ook van de andere attributen in de rommelkast!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.