Boek van de Maand: Mei 2020

La Noche De Los Tiempos, Antonio Munoz Molina,
vertaald door Frieda Kleinjan en Tineke Hillegers-Zijlmans tot De nacht der tijden,
de Geus 2011

Een onthutsend en indringend boek, NRC.

Een vuistdikke roman van een van Spanjes meest toonaangevende romanciers. Het ‘rooie’ Madrid waarin de roman zich afspeelt is niet alleen meer een stad van helden. En de hoofdpersoon, die alles in zich heeft voor een politieke glansrol, is geen toonbeeld van deugd maar een niet al te moedige en zelfs niet al te betrouwbare twijfelaar.

Feit en fictie, verleden en toekomst, politiek en liefde lopen door elkaar heen in buitelende, poëtische en langgerekte zinnen. Niet alleen het leed en de gevolgen van de burgeroorlog maar de keuzes of het weglaten van de keuzes in het liefdesleven van de hoofdpersoon nemen je 730 bladzijden lang mee.

 

Antonio Muñoz Molina (Úbeda, Jaén, 10 januari 1956) is een Spaanse schrijver en een lid van de Real Academia Española (1996). De afgelopen jaren leefde hij in Madrid en New York, waar hij tot halverwege 2006 het Cervantesinstituut heeft geleid.

Antonio Muñoz Molina studeerde journalistiek in Madrid en kunstgeschiedenis in Granada. Zijn debuutroman Beatus Ille 1986 en zijn tweede roman El invierno en Lisboa 1987 werden met belangrijke Spaanse prijzen bekroond. Zijn roman Ruiter in de storm werd in Spanje in een eerste oplage van 300.000 exemplaren gedrukt en won de prestigieuze Premio Planeta.

Dit boek verscheen in 2009 en had – ten onrechte – een aantal negatieve recensies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.