Het voorleesproject

Het voorleesproject:
We willen ook graag bij u langskomen. Misschien zijn er bewoners in uw instelling, bezoekers van uw vereniging, leden in uw bestand die van gedichten houden maar ze zelf niet meer (kunnen) lezen, een lievelingsboek kennen dat ze nooit meer ter hand (kunnen) nemen, de krant missen, uitleg willen over een bepaalde tekst of graag willen praten naar aanleiding van een bepaald citaat, een artikel in een blad, een herinnering aan een vers. Alleen luisteren is ook voldoende, alleen praten mag ook!
In taal schuilt een bijzondere kracht en woorden kunnen uitermate troostend zijn, met taal bereiken wij elkaar.
Wij komen graag voordragen of voorlezen. Wij denken aan kleine groepjes of een middag op grotere schaal maar ook  één-op-één contact kan. Natuurlijk willen wij ook uw suggesties horen. We doen dit vrijwillig en serieus en op regelmatige basis.
Dichters die willen helpen moeten hun keel schrapen!

De ontvangst van het voorleesproject: Stichting Niko is de enige die reageert op onze plannen die wij in juni bij scholen, instellingen, wijkorganen in onze gemeente en nog heel veel anderen brachten en herhaalden; de aangeschreven dichters vragen zich af of hun werk wel begrepen wordt? Er blijven er twee over die wel als reserve lezer willen.

Het welkom door Stichting Niko: In oktober zijn we met het voorleesproject van start gegaan in verzorgingshuis de Kooimeer in Alkmaar, eerst op proef en daarna vanaf 24/10 wekelijks op de dinsdagmiddag 14.30-15.30 uur. Onze groep telt de eerste keer een 18 hoogbejaarden, waarvan 15 vrouwen en 3 mannen. Daarna blijven er door omstandigheden 10 over – de 3e man heeft het veel te druk voor ons – en de leeftijd is van 85 tot 97 jaar! De Kooimeer zal eind 2018 gesloopt worden maar wij verhuizen mee naar de Nieuwpoort.

Alja Spaan: Het is zo’n plezier om dit te doen!  We lezen Annie MG Schmidt, Toon Tellegen, Wil Bijlsma, Godfried Bomans en vele anderen. We praten en delen de herinneringen die naar aanleiding van het verhaal of gedicht volgen. Meestal plaats ik op mijn website het boek van die week!