Het voorleesproject

Het voorleesproject: We hebben inmiddels een vaste kring bezoekers maar willen ook graag eens op reis, dat hoeft echt niet ver. Misschien zijn er plaatsen, instellingen, organisaties, theehuizen, familiefeesten of vergaderingen, scholen, kantoren en boomhutten die – met haar bezoekers of bewoners, leden of medewerkers – onderhouden willen worden in poëzie of proza. In taal schuilt een bijzondere kracht en woorden kunnen uitermate troostend zijn, met taal bereiken wij elkaar. Taal laat ons herinneringen delen waarover we kunnen praten maar alleen luisteren mag ook!
Wij komen graag voordragen of voorlezen. Wij denken aan kleine groepjes of een middag op grotere schaal maar ook  één-op-één contact kan. Natuurlijk willen wij ook uw suggesties horen. We doen dit vrijwillig en serieus en op regelmatige basis. Dichters die willen helpen moeten hun keel schrapen!

De ontvangst van het voorleesproject: Stichting Niko is de enige die reageert op onze plannen die wij in juni bij scholen, instellingen, wijkorganen in onze gemeente en nog heel veel anderen brachten en herhaalden; de aangeschreven dichters vragen zich af of hun werk wel begrepen wordt? Er blijven er twee over die wel als reserve lezer willen.

Het welkom door Stichting Niko: In oktober zijn we met het voorleesproject van start gegaan in verzorgingshuis de Kooimeer in Alkmaar, eerst op proef en daarna vanaf 24/10 wekelijks op de dinsdagmiddag 14.30-15.30 uur. Onze groep telt de eerste keer een 18 hoogbejaarden, waarvan 15 vrouwen en 3 mannen. Daarna blijven er door omstandigheden 10 over – de 3e man heeft het veel te druk voor ons – en de leeftijd is van 85 tot 97 jaar! De Kooimeer zal eind 2018 gesloopt worden maar wij verhuizen mee naar de Nieuwpoort.

Alja Spaan: Het is zo’n plezier om dit te doen!  We lezen Annie MG Schmidt, Toon Tellegen, Wil Bijlsma, Godfried Bomans en vele anderen. We praten en delen de herinneringen die naar aanleiding van het verhaal of gedicht volgen. Meestal plaats ik op mijn website het boek van die week! Ook verwerk ik de ontmoetingen soms in mijn nieuwe gedichten.