Annegreet van Bergen, Het goede leven (Atlas Contact, 2018)
Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen. De zondag veranderde van een rustdag in een dag om erop uit te trekken.
In Het goede leven pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller Gouden jaren en laat ze met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de sterke naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welke vrouw wordt nu nog ontslagen als ze gaat trouwen? Wie biedt zijn gasten nog een rokertje aan? En welk kind spaart tegenwoordig nog sigarenbandjes?
‘Een heerlijk boek’, Sheila Sitalsing (De Volkskrant)
Annegreet van Bergen (1954) is econoom en journalist. Eerder schreef ze De lessen van burn-out (2000), Mijn moeder wilde dood (2010) en Gouden jaren (2014), dat 100 weken in de bestsellerlijst stond. Het werd 37 keer herdrukt, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs en won de Hebban Publieksprijs.