Irvin D. Yalom, Nietzsches tranen, uitgeverij Balans, 1e druk 1995
In Nietzsches tranen wordt een brug geslagen tussen fictie en non-fictie. Het decor: Wenen aan het eind van de vorige eeuw, de psychoanalyse staat op het punt door te breken. De hoofdfiguren: Friedrich Nietzsche, de ‘filosoof met de hamer’, en Dr. Joseph Breuer, een van de grondleggers van de psychoanalyse.
Het drama: Nietzsche loopt met zelfmoordplannen rond nadat Lou Salomé geweigerd heeft zijn vrouw te worden. Dr. Breuer is bezeten van een patiënte en weet zich geen raad met zijn obsessie. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te ‘behandelen’, maar hij ontdekt dat Nietzsche spelenderwijs zijn, Breuers, problemen ter hand neemt.
In een meesterlijke en spannende reeks sessies ontwikkelt zich een bizarre vriendschap tussen de twee mannen, die de lezer onontkoombaar betrekt bij de afgronden van de geest. De vertaling is van Nijhoff-prijswinnaar Else Hoog.
Met 150.000 verkochte exemplaren is Nietzsches tranen van Irvin D. Yalom uitgegroeid tot een van de stille bestsellers van Nederland. Sinds 1995 beleeft deze klassieker herdruk na herdruk en ter ere daarvan verschijnt de 34ste druk in een schitterende gebonden editie, naast de andere bestsellers in de Balans Klassiek-reeks.
Irvin D. Yalom (Washington D.C., 13 juni 1931) is een Amerikaanse schrijver en psychiater.
Yaloms ouders zijn geëmigreerd tijdens de Russische Revolutie vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten. Hij behaalde in 1952 een Bachelor of Arts aan de George Washington University en een graad in de medicijnen aan de Universiteit van Boston. Na zijn studie diende hij twee jaar als legerarts op een basis op Hawaï.
Zijn academische carrière speelde zich af aan de Stanford-universiteit. Van 1962 tot zijn emeritaat in 1994 was hij verbonden aan de psychiatrieopleiding van die universiteit: als therapeut, docent, onderzoeker en begeleider van therapeuten. Hij promoveerde in 1968 en specialiseerde in existentiële psychotherapie. Deze westerse therapievorm bouwt verder op het existentialisme van Max Scheler, Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre. De existentiële therapeut kijkt samen met de cliënt naar hoe je in het leven staat, hoe je vorm geeft aan het leven, hoe je jezelf en het leven ervaart en waar je tegenaan loopt. Zo loopt elk bestaan op tegen de onvermijdelijkheid van de dood, vrijheid en de hiermee verbonden verantwoordelijkheid, existentiële isolatie en zinloosheid. Deze vier ultieme bezorgdheden vormen de kern van waaruit de therapeut een behandelingsmethode ontwikkelt. Yalom schreef verschillende boeken over deze thema’s. Verder schreef hij meerdere romans. Naast zijn academische en literaire activiteiten was hij parttime werkzaam in zijn eigen praktijk.
Internationale bestsellers De therapeut (20ste druk), De Schopenhauer-kuur (17de druk) en Het raadsel Spinoza (17de druk).