Boek van de Maand: Mei 2025

Huizen van anderen, Lore Segal
vertaald uit het Engels door Anna Helmers-Dieleman, Cossee 2024

Persoonlijk levensverhaal van de joodse auteur die na de inval van Hitler in Oostenrijk in 1938 met het Kindertransport naar Groot-Brittannië vluchtte. Als tienjarig meisje wordt ze ondergebracht bij verschillende Britse gezinnen.

‘Van een grote gevoeligheid, onverschrokkenheid en charme. De scherpe, onschuldige blik van het kind.’ The New York Review of Books

Negen maanden na Hitlers inval in Oostenrijk, in december 1938, wordt de tienjarige Lore Segal alleen op de trein gezet naar Groot-Brittannië. Samen met een paar honderd andere Joodse kinderen wordt ze met het zogenoemde Kindertransport naar het eiland gestuurd om toevlucht te vinden bij een pleeggezin. De zeven jaren die volgen woont Lore in ‘huizen van anderen’: bij een rijke orthodoxe joodse familie; bij een trots arbeidersgezin en later bij twee deftige dames op leeftijd.
In Huizen van anderen schetst Segal op inzichtelijke en geestige wijze de levens van de mensen die haar een toevlucht boden, en dat van haarzelf: het leven van een ontworteld kind, tussen vreemden maar relatief veilig in een verder zo roerige oorlogstijd.

‘Ja, in deze roman is de liefde aanwezig door haar afwezigheid. Misschien is de liefde wel het meest aanwezig als zij er niet is.’

Lore Segal (Wenen, 1928 – New York, 2024) groeide op in Wenen, in een gegoede Joodse familie. Op tienjarige leeftijd zat ze op het eerste Kindertransport naar Engeland. Ze studeerde Engelse literatuur en emigreerde jaren later met haar moeder naar de Verenigde Staten. Ze werkte als vertaler en docent en schreef romans, korte verhalen en kinderboeken. De roman Haar eerste Amerikaan (2022) noemde The New York Times ʻthe great American novelʼ. Het semi-autobiografische Huizen van anderen (1964) oogstte internationaal veel lof en is nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschenen.

Arnon Grunberg gaat op bezoek bij Lore Segal (96), wier boek eindelijk is vertaald: ‘Vraag me niet wat echt is gebeurd‘.

Op Tzum een recensie, een in memoriam.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.