Boek van de Maand: Januari 2021

Ungdom, Tove Ditlevsen
vertaald tot
Jeugd, door Lammie Post-Oostenbrink, Das Mag Uitgevers, 2020

 

Tove Irma Margit Ditlevsen (Kopenhagen, 14 december 1917- aldaar, 7 maart 1976) was een Deense schrijfster en dichteres. Van haar literaire proza verschenen in 2020 voor het eerst vertalingen in het Nederlands, van de autobiografische Kopenhagen-trilogie.
Jeugd is het tweede deel dat in vertaling verscheen. Ze was een buitenbeentje in kille kringen, het boek is daarvan een ontroerend verslag.

Het schone en nietsontziende van Ditlevsens memoires – de dubbele grondtoon van alle drie de delen – is dat haar antwoord hierop is: ‘Ik kende ooit iemand, […] die zei dat iedereen wel iets van iemand anders wil. Ik wil dat jij me helpt mijn gedichten te laten uitgeven.’ Zo geschiedde. Haar debuut Pigesind (Meisjesgeest) verschijnt. Als de auteursexemplaren in een doos op haar stoep verschijnen leidt de ervaring van de werkelijkheid van haar debuut tot een kalm inzicht. Ze heeft iets van het onzegbare een vorm gegeven via haar gedichten. Dat onzegbare is daarmee niet opgeheven, het schuift eerder met haar mee op in de tijd. Ze overweegt het debuut mee naar buiten te nemen en trots te tonen, maar besluit: ‘Vanavond wil ik er in mijn eentje tijd mee doorbrengen, want er is niemand die echt begrijpt wat voor wonder dit voor me is.’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.